VSV Truckveilig 2016_Retie090
15/06/2017

Verklein de dode hoek met een spiegelafstelplaats

In 2008 liet toenmalig minister van Mobiliteit Van Brempt 3 openbare spiegelafstelplaatsen aanleggen in Vlaanderen. Na een positieve evaluatie besliste minister Crevits in 2010 om dit project uit te breiden met 20 nieuwe locaties. Met deze spiegelafstelplaatsen wil de Vlaamse overheid het aantal dodehoekongevallen verminderen.

De spiegelafstelplaats: hoe en wat?

Een spiegelafstelplaats (SAP) is een hulpmiddel dat via getekende vakken (op bijvoorbeeld een parkeerplaats) de verplichte zichthoeken van de spiegels laat zien. Via een instructiebord weet de chauffeur welk vak waar zichtbaar moet zijn. Als uw spiegels goed zijn afgesteld, wordt de dode hoek heel wat kleiner. Zo kan u letterlijk levens redden.

Investeer in veilig verkeer

Engageer uw organisatie voor veilig verkeer en toon aan de buitenwereld dat u samenwerkt voor minder verkeersslachtoffers. Dat kan u doen door zelf een openbare spiegelafstelplaats aan te leggen. Op www.gewoongroter.be vindt u meer informatie over de bestaande afstelplaatsen en nuttige tips om er zelf een aan te leggen.

Een integrale aanpak 

De Vlaamse overheid ondersteunt transportbedrijven ook via andere maatregelen rond veilig verkeer. Op de website van Mobiel Vlaanderen vindt u alle informatie over subsidies waarmee u uw vrachtwagens nog veiliger kan maken.

Ander nieuws

Van 90 naar 70 km/u

Vanaf 1 januari 2017 geldt in Vlaanderen een snelheidslimiet van 70 km/u op iedere weg buiten de ...

Erik Leysen: “Enkel met wederzijds begrip en respect op de baan vermijd je ongevallen”

Dit jaar werden Erik Leysen en zijn zoon Kevin Leysen bekroond tot fiere ambassadeurs van de TRUCKVEILIG...

Wist u dit al over de dode hoek?

De Lokale Politie Antwerpen bestudeerde (met de hulp van aangrenzende politiezones) tussen 2010...