Marc van Grootel
24/11/2017

Marc Van Grootel: “onze mentorchauffeurs zorgen voor nieuwe werknemers”

27 jaar stond Marc Van Grootel aan het roer van transportbedrijf Groover International uit Ranst. In 2016 won hij een Truck Safety Award voor zijn nauwgezetheid, goede opvolging en sterke toewijding. Sinds juni is hij senior adviseur preventie en risicobeheer bij TVM Belgium. In een kort interview deelt hij zijn ervaringen. “Aan een veiliger verkeer werk je met z’n allen. Iedereen in het bedrijf moet mee!”

Waarom is verkeersveiligheid belangrijk voor u?

Het woord ‘verkeersveiligheid’ houdt mij al heel lang wakker. Ik vond het heel frustrerend dat onze sector een slecht imago had en regelmatig overladen werd met kritiek. Daarom besloot ik rond het jaar 2000 om zelf acties voor veilig verkeer te ondernemen om de perceptie te veranderen.

Waar kon ik dat beter doen dan in mijn eigen bedrijf? Ik wilde me onderscheiden van mijn collega’s met een goed opgeleid en gemotiveerd team van chauffeurs en een goed onderhouden wagenpark. Hiernaast trok ik met een vrachtwagen en lespakket naar scholen om de kleinste en meest kwetsbare weggebruikers te sensibiliseren. Voor dit alles merkte ik veel voldoening, erkenning en nog belangrijker: resultaat.

In een vorig interview zei u dat de chauffeur het uithangbord is van zijn/haar bedrijf. Stelde u zelf bepaalde eisen bij de aanwerving van nieuwe truckers?

Absoluut. De sollicitatiegesprekken voerde ik altijd zelf, zodat ik zeker de juiste chauffeur voor de juiste job naar mijn bedrijf kon halen. Daarna leverde ik de nieuwkomer over aan de mentorchauffeurs, die hen hielpen integreren.

Om de 2 jaar organiseerde ik (naast de code-95 nascholing) een extra interne opleidings- en preventiedag in ons bedrijf. Hier werden al onze werknemers bijgeschoold en gesensibiliseerd rond specifieke ankerpunten bij onze klanten, onze voertuigen, nieuwe wetgevingen en de correcte attitudes.

Waarom wijst u elke nieuwe werknemer toe aan een mentor-chauffeur?

Door de deskundige opvolging van de mentorchauffeurs kunnen starters zich sneller inleven in de bedrijfscultuur. De vertrouwensband tussen beiden zorgt er voor dat de nieuwkomer knelpunten sneller signaleert en hier vlot in bijgestuurd wordt. Zo is hij/zij ook gelukkiger en sneller rendabel.

Hoe kunnen transportbedrijven actief werken aan een veiliger verkeer?

Investeren in veilig verkeer loont echt. Dit kan allereerst door duurzaam en veilig materiaal aan te kopen. Hiernaast, en zelfs nog belangrijker, moet je investeren in je team. Dit betekent: middelen en tijd vrijmaken om de chauffeurs te helpen en sensibiliseren. Aan een veiliger verkeer werk je met z’n allen. Iedereen in het bedrijf moet mee.

Wat was uw motivatie om aan de slag te gaan bij TVM verzekeringen Belgium?

Het preventiebeleid van TVM sprak me al jaren aan. Het was dan ook een geweldige meerwaarde dat ik later als klant beroep kon doen op hun tools en ervaringen rond preventie en risicobeheer. Toen ik door TVM werd gevraagd om deze ervaringen te delen met hun klanten (ofwel ‘mijn collega’s’) heb ik niet lang moeten nadenken!

Wat kunnen bedrijven doen zodat hun TRUCKVEILIG-engagement concreet resultaat oplevert?

Alle sensibiliserende acties rond verkeersveiligheid zijn welkom. Eén daarvan is zeker het TRUCKVEILIG charter. Enkel door na te denken of je dit charter wel wil aangaan, werk je al rond verkeersveiligheid. Door de engagementen door te nemen, word je je opnieuw bewust van een aantal handelingen en attitudes.

Om ook effectief resultaat te boeken, moeten bedrijven hun engagementen en die van hun chauffeurs aftoetsen en evalueren. Ook hierin kan de mentorchauffeur weer een heel belangrijke rol spelen.

Ander nieuws

Schol op alcohol? Niet op de baan

Sinds 1 januari 2015 moet iedere professionele bestuurder (van vrachtwagens, bussen, taxi’s…)...

Mia De Wael: “Voor Van Dievel is veilig verkeer dé kernwaarde van onze identiteit”

Het transportbedrijf Van Dievel kreeg de eer om boegbeeld van TRUCKVEILIG 2017 te worden. Voor ...

Transport Joosen is boegbeeld TRUCKVEILIG 2018

Transport Joosen kreeg de eer om boegbeeld van TRUCKVEILIG 2018 te worden. Dit ambitieus transportbedrijf...
We gebruiken cookies op deze website om uw gebruikerservaring te verbeteren.
Door verder te gaan, gaat u hiermee akkoord. Meer informatie