VSV Truckveilig 2016_Retie042
15/06/2017

Erik Leysen: “Enkel met wederzijds begrip en respect op de baan vermijd je ongevallen”

Dit jaar werden Erik Leysen en zijn zoon Kevin Leysen bekroond tot fiere ambassadeurs van de TRUCKVEILIG campagne 2017. Vastberaden en vooral enorm gedreven overtuigen zij andere chauffeurs om veiliger te rijden.


Met lange dagen op de baan, tijdsdruk en moeilijk in te schatten verkeerssituaties, is de transportsector niet voor iedereen weggelegd. Was trucker worden een logische keuze voor jullie?

Erik: “Ik ben heel graag op de baan. Van zodra je vertrekt, ben je je ‘eigen’ baas. Ik bepaal bijvoorbeeld zelf welke route ik zal nemen in functie van de verkeersdrukte. Als vrachtwagenchauffeur heb je echt de vrijheid om van je hobby je beroep te maken.”

Kevin: Ik heb vanop mijn ‘bureaustoel’ het beste uitzicht!

Kevin: “Mijn vader wekte bij mij het enthousiasme voor vrachtwagens op vanaf jonge leeftijd. Met zo veel goesting en passie telkens opnieuw aan een werkdag beginnen? Wie wil dat niet? Het chauffeursvak is echt meer dan een job op zich. Je blijft steeds je vrijheid behouden en bovendien heb ik vanop mijn ‘bureaustoel’ het beste uitzicht van iedereen!”

Wat betekent verkeersveiligheid voor jullie?

Erik: “Dagelijks zie ik bestuurders van vrachtwagens, auto’s en zelfs fietsers gekke manoeuvres uithalen in het verkeer. Wederzijds begrip en respect zijn soms ver te zoeken op de baan. Daarom probeer ik iedereen attent te maken op het belang van verkeersveiligheid. Mijn gouden tip voor alle weggebruikers? Liever te laat dan nooit meer thuiskomen.”

Kevin: “Iedereen moet zijn of haar steentje bijdragen voor veiliger verkeer. Zo komen we allen heelhuids op onze bestemming en dat is uiteindelijk toch het belangrijkste.”

Vinden jullie het moeilijk om steeds veilig te rijden?

Kevin: “Hoewel ik nog maar 2 jaar het CE-rijbewijs heb, heb ik al veel ervaring opgedaan. Veilig rijden is niet moeilijk, zo lang je ruimte en tijd krijgt om je werk te doen.”

Erik: “28 jaar geleden behaalde ik mijn rijbewijs en in die periode is er veel veranderd op de baan. Toch is veilig rijden voor mij evident. Helaas mis ik soms geduld en de ruimte van andere weggebruikers.”

Voor welke actiepunten van het TRUCKVEILIG charter engageren jullie je?

Erik: “voor mij zijn alle engagementen uit het TRUCKVEILIG charter relevant. Als ik er twee moet opsommen, zijn het:

  • Ik ken en respecteer de verkeersregels, draag altijd mijn gordel en houd me aan de snelheidsbeperkingen.
  • Ik stem mijn snelheid af op de verkeerssituatie en de weersomstandigheden.

Bovendien heb ik zelf een engagement toegevoegd. Zo wil ik mijn werkgever en collega’s aanmoedigen om van verkeersveiligheid een prioriteit te maken.”

Erik: liever te laat, dan nooit meer thuiskomen!

Kevin: “Ook ik vind alle engagementen uit het TRUCKVEILIG charter heel belangrijk. De stress op de baan is soms niet te onderschatten. Dit komt omdat ik rekening moet houden met een strakke planning om mijn ritten binnen de wettelijk toegelaten rij-uren te voltooien. Het is daarom ook heel belangrijk hier goed mee om te gaan en zeker niet onveiliger te rijden.”

Wat doen jullie concreet om die engagementen na te komen?

Kevin: “Ik vertrek op tijd om files voor te zijn en dit zorgt voor minder stress. Bovendien plan ik mijn pauzes zo dat ik de spits kan vermijden. Hierdoor verlies ik al geen rijtijd in de file”. 

Erik: “Uiteraard pas ik de verkeersregels zo correct mogelijk toe. Verder spoor ik mijn collega’s aan om het TRUCKVEILIG charter te ondertekenen en zich te engageren voor veilig verkeer. Hiernaast sensibiliseer ik kinderen en jongeren rond de dode hoek op scholen en tijdens de Truckrun in Turnhout.”

Hebben jullie nog verkeersveiligheidstips voor andere vrachtwagenchauffeurs?

Erik: “Zeker, ik heb een heel lijstje, maar zal me hier beperken tot 3:

  • Laat je nooit opjagen door anderen. Uiteindelijk ben jij het zelf die bepaalt hoe snel je rijdt.
  • Laat je niet verleiden om andere truckers in te halen. Vaak levert dit niets op en je wekt de ergernis van andere weggebruikers.
  • Zet je cruise-control eens 2 km/uur trager. Je zal meer ontspannen zijn en hebt hierdoor een grotere tussenafstand ten opzichte van je voorliggers. Dit is veel veiliger voor iedereen!”

Kevin: “Haast en spoed is zelden goed! Deze leuze is kort, maar met een héél duidelijke boodschap.”

Ander nieuws

Investeringssteun voor veilige transportbedrijven

Transporteurs kunnen vanaf november via een online portaal financiële steun krijgen voor investeringen...

H.Essers schreef 1600 chauffeurs in voor TRUCKVEILIG!

Verkeersveiligheid is een topprioriteit bij logistiek dienstverlener H.Essers. Al van bij haar...

Wat als…uw vrachtwagen niet in orde is?

Als u de baan op gaat met een voertuig dat technisch niet in orde is, pleegt u een inbreuk op de Wegcode....
We gebruiken cookies op deze website om uw gebruikerservaring te verbeteren.
Door verder te gaan, gaat u hiermee akkoord. Meer informatie