weyts_vilvoorde
06/12/2017

“Blijf niet in je ivoren toren. Ga met je chauffeurs de baan op”

Van Moer Transport uit Zwijndrecht is specialist in goederen- en containervervoer, zowel op nationaal als internationaal vlak. Johan Sanders (driver supervisor bij Van Moer Transport) is continu op zoek naar nieuwe manieren om veiliger te rijden. “Wij gaan regelmatig de baan op met onze chauffeurs om hen on board bij te scholen.”

Wat is uw grootste ergernis in het verkeer?

Van Moer Transport komt als onderneming in het Antwerpse dagelijks met files in contact, maar we proberen ze te slim af te zijn door binnenschepen of treinen in te zetten. Zo kunnen we heel wat tunnelleed ontlopen. Sinds dit jaar hebben we ook een vaste nachtploeg die de meest filegevoelige routes bedient.

Welke verkeersregel vindt u verwarrend?  

Veel chauffeurs kennen de maximumsnelheid voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton niet. Die is dan ook niet eenvoudig: binnen de bebouwde kom 50 km/uur, maar op een weg met 2×2 of meer rijstroken 60 km/uur. Buiten de bebouwde kom is het dan weer standaard 60 km/uur, tenzij een bord een lagere snelheid aangeeft. Heeft de weg minstens 2×2 rijstroken, dan mag je de snelheid rijden die het bord aangeeft… Raak daar maar wijs uit!

Wat beschouwt u als uw grootste verwezenlijking rond verkeersveiligheid?

Maandelijks bezoeken we enkele chauffeurs in de cabine om hen on board bij te scholen. Soms doen we dit als reactie op problematisch rijgedrag, maar meer en meer komen chauffeurs zelf vragen om eens mee te rijden. In een eerste fase observeer ik enkel. Nadien geef ik feedback en tips of herhaal ik de verkeersregels. Vervolgens ga ik na of ze hun rijgedrag hebben aangepast en waar nodig stuur ik nog wat bij. Bij het afscheid zet ik de aanvankelijk angstige sfeer meestal om in een enthousiaste handdruk en een goede chauffeursmop.

Welke acties onderneemt Van Moer Transport voor een veiliger verkeer?   

Na de zomer zijn we bij Van Moer Transport gestart met onaangekondigde controlemarathons. Dit doen we twee keer per maand met speciaal opgeleide begeleiders. We focussen elke keer op andere zaken: gordeldracht, brandblustoestellen, spiegels, verlichting, ladingzekering… Nadien maken we de resultaten via de boordcomputer aan alle chauffeurs bekend.

Waar ziet u nog verbetering?

Omdat we heel lokaal rijden (soms minder dan 1 kilometer) “vergeten” onze chauffeurs hun gordel wel eens of doen ze enkel de schouderband om. Hier kunnen we absoluut geen begrip voor opbrengen en daarom hebben alle chauffeurs die niet in orde waren een brief ontvangen van de directie.

Van Moer Transport heeft onlangs 600 trailers uitgerust met het Suivo track & trace systeem. Volgt u de rijstijl van de chauffeurs zo actief op?

Het Suivo track & trace systeem is vooral een hulpmiddel voor de planning. Om de rijstijl op te volgen, gebruiken we de data die de boordcomputer doorstuurt. Op basis van deze data drukken we maandelijks een lijst af waarbij we enkele parameters nakijken. De chauffeurs die een mindere score behalen, krijgen de maand nadien een bezoekje van de opleider.

Wat wil u nog ondernemen in de toekomst?

Een van de acties die we in de nabije toekomst willen verwezenlijken, is de aanleg van een spiegelafstelplaats. Jo Van Moer (owner van Van Moer Transport) heeft de trailerparking over Van Moer Rail aangeduid als geschikte locatie. Goed bereikbaar, niet te druk en iedereen is er welkom!

Waarom ondertekende Van Moer Transport het TRUCKVEILIG charter?

Van Moer Transport ondertekende het charter omdat we onze naam willen koppelen aan verkeersveiligheid! Samen met Van Moer Distribution en Mermans – Van Houdt  willen we dit groots aanpakken.

Heeft u nog verkeersveiligheidstips voor andere organisaties?

Houd steeds je ogen open om signalen op te sporen. Een mail van een andere weggebruiker of een klacht van een laad- of losplaats moet je altijd snel opvolgen. Maar vooral: luister naar je eigen vrachtwagenchauffeurs en neem hun opmerkingen steeds ernstig.

Ander nieuws

Wat als…uw vrachtwagen niet in orde is?

Als u de baan op gaat met een voertuig dat technisch niet in orde is, pleegt u een inbreuk op de Wegcode....

Wist u dit al over de dode hoek?

De Lokale Politie Antwerpen bestudeerde (met de hulp van aangrenzende politiezones) tussen 2010...

Marc Van Grootel: “onze mentorchauffeurs zorgen voor nieuwe werknemers”

27 jaar stond Marc Van Grootel aan het roer van transportbedrijf Groover International uit Ranst....
We gebruiken cookies op deze website om uw gebruikerservaring te verbeteren.
Door verder te gaan, gaat u hiermee akkoord. Meer informatie