Bellen of sms’en achter het stuur: wat zegt de wet?

Smartphonegebruik in het verkeer zorgt voor ongevallen

Sinds de opkomst van de gsm en de smartphone is het aantal ongevallen door afleiding gestegen. Ondertussen behoort het tot een van de grootste risico’s op de weg. Als je belt tijdens het rijden, loop je tot 4 keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken, aldus veiligverkeer.be. Maar ondanks alle waarschuwingen, blijven te veel automobilisten hun gsm gebruiken in de wagen. Wat zijn de mogelijke boetes of straffen?

Wat zegt de Wet?

Art. 8.4 van de Wegcode: Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.

Praktisch

Als automobilist mag je dus geen smartphone of gsm gebruiken terwijl je aan het rijden bent. Het is wel toegestaan via bluetooth handsfree te telefoneren via een daartoe speciaal geïnstalleerde carkit.

Ook als je een smartphonehouder hebt, mag je de telefoon gebruiken. Zelfs wanneer je aan het rijden bent. Op voorwaarde dat je de telefoon niet in je hand vasthoudt. Maar het is niet toegestaan je smartphone in je hand te gebruiken om bv. Whatsappberichten te versturen, Facebook te raadplegen, je gps aan te zetten of andere app’s te hanteren.

Deze regels gelden ook als je kort stil staat op de weg wanneer je bijvoorbeeld in de file of voor een rood licht staat.

Boete smartphone gebruik?

Het telefoneren of gebruik van de smartphone achter het stuur is een overtreding van de 2e graad. Dat wil zeggen dat wanneer de politie de overtreding vaststelt, je in principe een onmiddellijke inning van 116 euro mag verwachten. Indien je de onmiddellijke inning niet betaalt, kan het Openbaar Ministerie u alsnog een minnelijke schikking voorstellen van 160 euro.

Ga je niet akkoord met de vaststellingen en je protesteert via het antwoordformulier, en je betaat zowel de boete als de minnelijke schikking niet, dan zal de zaak voor de politierechter komen. Die kan een boete uitspreken tussen 160 en 2000 euro, met eventueel ook een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.

Let op! Volgens art. 8.3 van de Wegcode moet je ‘voortdurend je voertuig goed in de hand hebben en in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren’. Ook al gebruik je dus de handsfree, bluetooth of houder, maar word je toch afgeleid en heb je je voertuig niet in de hand, dan kan je daarvoor ook worden gestraft.

Verzachtende omstandigheden

De politierechter kan de concrete feiten wel beter beoordelen en oordelen of er sprake is van verzachtende omstandigheden. In dit geval kan de geldboete verminderd worden, zonder dat deze minder dan één euro mag bedragen. Als er zowel een geldboete als een rijverbod wordt uitgesproken, kan de rechter de geldboete verminderen met de kosten van de herstelonderzoeken en –examens en de erelonen van de geneesheer en psycholoog. De boete mag ook hier niet lager liggen dan één euro.

Toegelaten als je ergens stilstaat of parkeert

Indien je toch dringend moet telefoneren of wanneer een oproep binnenkomt, dan ga je langs de kant van de weg staan. Je mag je smartphone of gsm wel gebruiken wanneer je stil of geparkeerd staat naast de weg. Wanneer u uw gsm of smartphone gebruikt in het verkeer, denk dan aan zowel uw veiligheid, als die van anderen.

Wat met de smartwatch of andere toestellen achter het stuur?

De smartwatch valt niet onder art. 8.4 van de Wegcode, maar zal worden gestraft volgens art. 8.3 van de Wegcode: Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten. Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben. Een overtreding tegen deze bepalingen is eveneens van de 2e graad, zodat dezelfde bovenstaande boetetarieven van toepassing zijn.

Bron

https://verkeer-recht.be/

We gebruiken cookies op deze website om jouw gebruikerservaring te verbeteren.
Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie