Automodus? Heeft mijn smartphone niet!

Automodus is niet echt een optie op de smartphone, zoals de vliegtuigmodus. Het staat voor de bewuste keuze om afleiding in het verkeer te vermijden door de smartphone buiten handbereik te leggen, op ‘niet storen’ of stil te zetten. Volgens de VSV is de bereidheid onder de Belgen om in ‘automodus’ te gaan toegenomen.

‘De grote meerderheid van de Vlaamse automobilisten vindt het overigens heel normaal om even niet bereikbaar te zijn als ze met de wagen rijden, en 78 procent is ervan overtuigd dat in ‘automodus’ gaan een aanrijding kan voorkomen’, besluit VSV uit eigen onderzoek.

Hoe ga je in automodus?

Er bestaan al verschillende mogelijkheden om de automodus in te schakelen. Samsung lanceerde bijvoorbeeld een app die automatisch binnenkomende telefoontjes, smsjes en Whatsapp-berichten kan beantwoorden tijdens autoritten.

Drivemode is een uitgebreide app, waarop ingesteld kan worden om alleen maar bellers te informeren dat je op weg bent, maar je kunt ook de basisfuncties van je smartphone controleren via simpele swipes en spraakcommando’s.

Ook de transportsector gaat in automodus

Aertssen group, een gespecialiseerd bouwbedrijf in wegenwerken en waterbouw en expert in transport en logistiek, startte het voorbije jaar met zijn voertuigen uit te rusten met het “Truce Beacon systeem” dat moet voorkomen dat chauffeurs zich tijdens het rijden laten verleiden door hun smartphone.

Met deze campagne wil de VSV zoveel mogelijk transportbedrijven in Vlaanderen, en chauffeurs sensibiliseren. De VSV blijft afleiding door smartphonegebruik achter het stuur aankaarten, omdat uit eigen onderzoek blijkt dat het nog steeds een groot probleem is.

We gebruiken cookies op deze website om jouw gebruikerservaring te verbeteren.
Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie