Afleiding: Interview Detecte
Elian Van den Broeck, CEO en oprichter van Detecte licht in een interview hun systeem en hun visie voor de toekomst toe.
Wie zijn jullie en vanwaar komt het idee om iets op de markt brengen om gsm gebruik in de wagen tegen te gaan?
“Wij zijn drie jonge ondernemers van 22 jaar, gedreven door een passie voor ondernemerschap, maar bovenal voor het creëren van maatschappelijke impact. Zelf heb ik, Elian Van den Broeck, enkele jaren geleden een verkeersongeluk meegemaakt waarbij ik tijdens het oversteken werd aangereden door een automobilist die afgeleid was door zijn mobiele telefoon. Dit was een echt ‘schrikmoment’, dat gelukkig goed is afgelopen, maar het had ook anders kunnen uitdraaien. Met de kennis en vaardigheden die ik opdeed in het ondernemen, besefte ik dat ik iets wilde doen aan het probleem van gsm-gebruik in het verkeer. Dit probleem is inmiddels uitgegroeid tot een significant maatschappelijk vraagstuk, waarin bestaande oplossingen, zoals bewustmakingscampagnes en strengere straffen, onvoldoende effect lijken te hebben. Het gebruik van mobiele telefoons blijft een verslaving die met elke generatie verergert. Wij richten ons op preventie want na beboeting kan het al te laat zijn. Met Detecte willen wij van de weg terug een veilige plek maken.”
Het zijn toch vaak net tieners en twintigers die vergroeid zijn met hun smartphone…
“De verslaving aan mobiele telefoons neemt exponentieel toe. Een aanzienlijk deel van de huidige bestuurders is niet opgegroeid met de smartphone, terwijl de komende generatie verkeersdeelnemers juist sterk verweven is met deze technologie. Dit heeft als gevolg dat de afhankelijkheid van de smartphone onder deze jongere generatie aanzienlijk groter is, en de verslaving dus meer uitgesproken is.”
Er bestaan heel wat apps en systemen op de markt om de gsm uit te schakelen in een voertuig. Waarin verschilt jullie aanbod?
“Wij ontwikkelen een hardware-apparaat dat het gebruik van een gsm door de bestuurder detecteert en een waarschuwingssignaal, vergelijkbaar met het geluid dat afgaat wanneer men de veiligheidsgordel niet draagt, laat horen. Hiermee willen wij automobilisten te conditioneren om hun telefoon niet te gebruiken tijdens het rijden. Het systeem maakt gebruik van AI om gevaarlijke handelingen met de telefoon te detecteren, waarbij zowel oog- als handbewegingen worden gemonitord. Bestaande apps en tools vereisen vaak dat de gebruiker ze zelf installeert of activeert, wat afhankelijk is van persoonlijke discipline, iets waar vaak een gebrek aan is. Ons product daarentegen functioneert onafhankelijk van een telefoon, hoeft niet geactiveerd te worden, en kan niet worden uitgeschakeld, waardoor het systeem niet te omzeilen is en niet persoonsgebonden werkt.”
Wanneer is het systeem geslaagd voor jullie?
“Wij streven ernaar om zo snel mogelijk bij te dragen aan veiligere wegen. Ons doel is om het bewustzijn te vergroten over de ernst van het probleem rondom gsm-gebruik tijdens het rijden en de potentieel ernstige gevolgen daarvan. Daarnaast kan ons product bedrijven helpen kosten te reduceren, zoals boetes, juridische kosten, schadeclaims en het verlies van beschikbaarheid van bestuurders. Naarmate ons product breder wordt gebruikt, zal het gebruik van gsm’s in het verkeer afnemen. Het succes van de “vervelende piep” bij het niet dragen van de veiligheidsgordel, dat heeft geleid tot daadwerkelijke gedragsverandering, toont aan dat een soortgelijk systeem effectief kan zijn. Wij beschouwen ons initiatief als geslaagd zodra we een vergelijkbare gedragsverandering bij weggebruikers hebben gerealiseerd.”
De mede-oprichters van Detecte.